Tanja Smit, taal als ontmoetingspunt


Tanja Smit vertrok in 1993 voor een jaar naar Barcelona met behulp van een Nederlandse beurs. Vanaf die tijd is ze er, met tussenpozen, voor een deel blijven wonen en werken en ze heeft regelmatig exposities in Spanje, o.a. bij Galería Tomás March in Valencia en Galería MasArt in Barcelona. Ze schildert, tekent, fotografeert en bewerkt gedrukte teksten in bestaande boeken en kranten. Met dit laatste soort werk heeft ze in de zomer van 2008 nog deelgenomen aan een groepstentoonstelling in het MACBA, Barcelona, over hedendaagse partituren.

Het werk van Tanja Smit bestaat uit verschillende twee-dimensionale disciplines die, elk op hun eigen wijze, onderzoeken hoe werkelijkheid zich verhoudt tot verbeelding en vice versa. Zoals de kunstenares zelf zegt: Kunst en leven vermengen zich er, met taal als ontmoetingspunt, in intieme maar open ruimtes.

Vaak blijft het werkproces niet alleen zichtbaar, maar maakt het ook het wezen ervan uit: een uitnodiging aan de beschouwer om zelf het beeld mentaal te deconstrueren en te herscheppen. De schilderijen zijn in eitempera gemaakt, een speciale techniek, die al in de tijd van de Vlaamse schilderkunst bekend was, en bestaan uit meerdere lagen, de tekeningen in oost-indische inkt en direct op het papier gebracht. De foto's zijn registraties van tijdelijke processen en situaties. Vaak documenteren ze efemere tekeningen, bijvoorbeeld in de condens van een spiegel, of met krijt op een schoolbord; de tekstwerken zijn handmatige ingrepen in gedrukte teksten (boeken en kranten) met inkt en/of tipp-ex.

Ga verder naar de >>website van Tanja Smit.