César Manrique, redder van het gezicht van Lanzarote


Cesar Manrique (Arrecife, 1919 – Tahíche, 1992) was een beeldhouwer, schilder en architect. In de Spaanse burgeroorlog vocht hij aan de zijde van Franco.

Manrique was een pionier binnen de moderne kunst in Spanje. Omdat hij oorspeonkelijk van Lanzarote kwam zou hij in opdracht van de regering de touristische centra van Lanzarote creëren. Zo wist hij de natuurlijke en culturele rijkdommen van het eiland te beschermen door de regering ervan te overtuigen dat de constructie van hoge gebouwen op Lanzarote verboden moest worden. Hij vreesde dat ze hetkarakter van het landschap zouden verstoren.

In het "Castillo de San Jose", een fort dat in de 18de eeuw onder koning Carlos III werd gebouwd om de haven van Arrecife tegen zeerovers te beschermen, is nu dankzij Manrique een museum voor moderne kunst en een restaurant met een prachtig uitzicht over de haven.

Het huis van de kunstenaar is in een typische stijl
binnen een lavagrot gebouwd. Het is gedecoreerd met vele kunstwerken, van zijn hand alsmede van andere kunstenaars. In het huis vormen grote luchtblazen in de zwarte lava de kamers en een deel daarvan is ingericht als exposietieruimte. Heden ten dage is daar de vestiging van d zg. Fundación César Manrique, een organisatie met als doel het werk van de kunstenaar te bewaren en te bestuderen. Men vindt er o.a. stukken van zijn leermeester Pablo Picasso.

De kunstenaar zelf woonde sinds 1990 in Haría, bij een vallei van het gebergte El Risco de Famara. Op 73-jarige leeftijd overleed hij bij een verkeersongeval op een kruispunt, 50 meter van zijn oorspronkelijk huis, El Taro de Tahíche.