Dalí en Vermeer


Van Salvador Dalí is bekend dat hij twee keer in Nederland is geweest, de eerste keer in 1962 met zijn echtgenote Gala en later nog een keer in 1970 in het kader van een tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam. Na zijn eerste bezoek was de grillige kunstenaar erg enthousiast over ons land en vooral over de oude meesters. Hij sprak toen de wens uit ooit in ons land te exposeren, iets wat acht jaar later dus ook zou gebeuren.

Dalí kwam tijdens zijn bezoek vooral onder de indruk van de Delftse meester Johannes Vermeer. Hij heeft verschillende van diens werken op geheel eigen wijze geïnterpreteerd, waarbij hij experimenteerde met het gebruik van licht en ruimte. Ook maakte hij gebruik van zg trompe l’oeil-effecten. Dat is een soort 'optische bedrog', waarbij de beschouwer op het verkeerde been wordt gezet. Hij zou op deze manier zijn eigen portret in het schilderij verwerken (zie boven rechts).

Het Boijmans van Beuningen heeft in de vorm van Paisaje con chica saltando a la comba ('Landschap met een touwtjespringend meisje') uit 1936 een werk van Salvador Dalí in de collectie.

Boven links: Vermeer's "Brieflezende Vrouw" uit 1662