Comillas, enclave van Catalaans modernisme


De naam van Comillas, in Cantabrië, een noorderlijke provincie van Spanje, is –net als vele andere namen uit de regio- Keltisch van oorsprong. Het komt van het woord ‘Koma-Oe’, wat ‘tussen de heuvels’ betekent. Voor de komst van de Romeinen woonden in het gebied Keltisch volkeren, die zich waarschijnlijk vermengd hadden met de oudere Iberische beschaving. Ze leefden in zg. ‘castros (versterkte nederzettingen), zoals te zien is op de ‘Peña del Castillo’, een zeer strategisch gelegen plek binnen Comillas.
Tijdens de Romeinse bezetting werden vooral de bossen van Comillas en hun mijnen geëxploteerd.

Tegen de twaalfde eeuw werden overal in Cantabrië ‘villas’ met een feodale structuur gesticht. Comillas zou later bekend worden als de ‘Villa de los Arzopispos’ (stad van de bisschoppen). Enkele telgen zouden in die hoedanigheid Zuid-Amerika bezoeken en daar de plaatselijke bevolking bekeren.

In de negentiende eeuw werd Comillas langzamerhand een zomerverblijf voor rijken, wat de stad deed bloeien. Daardoor konden in die periode belangrijke architecten naar de stad gehaald worden. De heersende stijl was toen in Spanje het Catalaans modernisme, zoals o.a. te zien is aan het beroemde ‘Capricho’ van Gaudí en de ‘Universidad Pontífice’, het universiteitsgebouw van Comillas (beiden gebouwd in 1883). Comillas is dan ook de enige plek buiten Catalonië, waar bouwwerken uit de periode van het Catalaans modernisme te bezichtigen zijn.

Bezienswaardigheden
- De ‘Villa de Comillas’, sinds 1985 op de Spaanse Monumentenlijst.
- Het ‘Capricho’ of ‘Villa Quijano, van Antoni Gaudí . Het werd gebouwd tussen 1883 en 1885 als het zomerverblijf van Máximo Díaz de Quijano, zwager van de markies van Comillas. Heden is het een monument.
- De voorgevel van de begraafplaats van de Catalaanse modernistische architect Domènech i Montaner. Het is een monument sinds 1983.
- De ‘Universidad Pontífice’, universiteitsgebouw en -tuinen.
- De kerk van San Cristóbal, een barok gebouw uit de 17de eeuw.
- In de nabijheid van Comillas zijn diverse grotten te vinden. Zo heb je de ‘Cueva de La Meaza’ met schilderingen uit de Oude Steentijd, de ‘Cuevas de Portillo’, met resten uit de Nieuwe Steentijd, de ´Cuevas del Castillo’, met resten uit de Bronstijd (1800-700 v.C.), en de ‘Mina Numa’, een mijn, die nog door de Romeinen werd geëxploiteerd.