Miguel Ortiz Berrocal, desmonteerbare torso's


De beeldhouwer Miguel Ortiz y Berrocal is misschien vooral bekend als de kunstenaar, die de zg. 'Goya' ontwierp, de trofee die wordt beschouwd als de Spaanse 'Oscar'. Toch heeft hij zijn sporen binnen de kunstwereld verdiend met een geheel eigen stijl, in de vorm van 'Ready made' beeldhouwwerken. Dit zijn torso's, die bestaan uit (des)monteerbare segmenten, aanvankelijk nog op klein formaat en gebruik makend van edele metalen, maar later groot uitgevoerd.

Berrocal werd geboren in Villanueva de Algaidas (Málaga) op 28 september 1933. In 1949 verhuisde hij als jongeling naar Madrid. Daar studeerde hij aanvankelijk architectuur, een studie, die hij voortijdig afbrak, om zich in te schrijven aan de 'Escuela de Artes y Oficios'. Ondertussen begon hij in de studio van de architect Casto Fernández-Shaw als technisch tekenaar te werken. Later, tussen 1952 en 1954, werkte hij als assistent bij verschillende architecten in Rome.

Bij zijn terugkeer in zijn geboorteland, schreef Berrocal zich in voor teken- en beeldhouwlessen, waarna hij in 1955 in Parijs zich hier definitief aan begint te wijden. Daar leerde hij ondermeer kunstenaars als Giacometti en Picasso kennen.

Van grote invloed op het eerste werk van Berrocal, ijzeren structuren gebaseerd op het rustieke, waren echter de Baskische beeldhouwers >>Eduardo Chillida en >>Jorge Oteiza. In 1959 vond hij zijn persoonlijke stijl, 'Ready made' beeldhouwwerken, als 'Grand Torse' en 'Hommage a Piero della Francesca'. Berrocal toonde hiermee een voorkeur voor duidelijk uitgesproken vormen.

Rond 1962-63, exposeerde Berrocal in Parijs en New York, waarna hij in 1966 naar Italië emigreerde en later, in 1975, zou trouwen. Vanuit Verona creëerde hij monumentale werken in brons, maar ook zijn aandacht voor het kleine formaat bleef. Ook maakte hij, zo rond de jaren 80, veel -vooral kleinere- zeefdrukken.

Het meest bekend is Berrocal geworden dankzij het borstbeeld van Goya, een trofee met dezelfde naam voor de wereld van de film, de Spaanse versie van de Oscar. In 1992 kreeg hij bovendien een opdracht voor het maken van een zeefdruk ter ere van het honderdjarig bestaan van de moderne Olympische Spelen. In de straten en op pleinen van vele Spaanse steden staan beeldhouwwerken van hem, o.a. in Oviedo 'El diestro' (zie foto boven).

Berrocal stierf op 31 mei 2006 in Antequera (Málaga). In zijn geboortedorp, Villanueva de Algaidas, is een museum, waar een deel van zijn werk te bezichtigen is.

Ga verder naar de officiële >>website van de kunstenaar.