Ouka Leele: bewerkte foto's


Ouka Leele werd in 1957 in Madrid geboren als Bárbara Allende Gil de Biedma. Ze behoorde tot de zg. Movida madrileña, de stroom van de jaren 80 in Madrid, die veel bekende pop- en rockgroepen opleverde en ook o.a. de bekende filmregisseur Pedro Almódovar.

Als autodidactische fotografe is ze vooral bekend van met waterverf ingeschilderde zwart-wit foto´s en grafiek. In haar werk brengt Spaanse tradities met een eigen persoonlijk kleurgebruik naar voren. Haar werk werd o.a geëxposeerd in Parijs, Londen, Tokyo, Sao Paulo, New York. In 2005 ontving ze de Premio Nacional de Fotografía in haar land.
Haar pseudoniem heeft te maken met een fictieve sterrenkaart in beeld gebracht door de schilder José Alfonso Morera Ortiz, die onder de naam El Hortelano werkt. Daarin verschijnt een zonnestelsel, die Ouka Lele genoemd wordt. Toen ze het voor het eerst zag, werd Bárbara overdonderd door het schilderij en ze besloot met die naam haar werk te ondertekenen. Later veranderde ze het in´'Ouka Leele'.

Ouka Leele zegt dat ze de fotografie ziet als 'een visuele poëzie, een manier om te praten zonder woorden'. Haar werk werd gepubliceerd in verschillende tijdschriften als Diorama, Photo Magazine, Telos, Dezine en Reviste Actuel. Ook neemt ze jaarlijks deel aan de kunstbeurs van Madrid, ARCO. De laatste jaren maakt ze ook illustraties. In Ceutí (Mucia) heeft ze met haar werk een muur opgericht van bijna 300 vierkante meter, door haarzelf getiteld als Mi jardín metafísico (mijn metafysische tuin). Op dit moment werkt ze samen met de filmregisseur Rafael Gordon aan een film daarover, onder de titel La Mirada de Ouka Leele, die in 2010 zal worden uitgebracht.

Ga verder naar de officiële >>website van Ouka Leele.