Santiago Calatrava: combinatie van vormgeving en structuur


Santigo Calatrava werd geboren te Valencia op 28 juli 1951. Nadat hij in 1974 afstudeerde aan de Escuela Técnica Superior de Arquitectura in zijn geboortestad, ging hij naar Zwitserland voor een studie constructieleer van vier jaar aan het Federale Instituut voor Technologie aldaar. Na zijn afstuderen in 1981 bleef hij in Zürich gevestigd. In 1989 opende hij een tweede kantoor in Parijs en in 1991 een derde kantoor Valencia.

Vanwege deze combinatie maakt Calatrava in zijn ontwerpen gebruik van zowel een vernieuwende vormgeving als van zijn kennis van structuur. Daardoor is hij in staat om tot ongewone architectonische vormen te komen. Hij heeft o.a. veel bruggen ontworpen, allen met een harmonische esthetiek (Barcelona, Bilbao, Valencia, Sevilla, Buenos Aires, Venetië). In 1991 ontwierp hij de Ciudad de las Artes y de las Ciencias (zie boven) in zijn geboortstad, wat een zeer prestigieuze opdracht was. Intussen wordt hij beschouwd als een referentie voor de architectuur. Overal in de wereld staan werken van hem.

Aan de andere kant ontvangt hij ook nogal wat kritiek, bv. op zijn ontwerp voor het vliegveld van Bilbao, wat algemeen als weinig praktisch wordt gezien voor de reizigers. Ook de brug in Venetië (1996) wordt bekritiseerd vanwege de herhaaldelijke veranderingen, die de structuur moesten ondergaan vanwege zijn slechte stabiliteit.

In 1999 ontving Calatrava de Premio Príncipe de Asturias; in 2007 de Premio Nacional de Arquitectura in Spanje.