Joan Miró en de Nederlandse interieurschildersIn mei 1928 reisde de Catalaanse kunstschilder Joan Miró vanuit Parijs naar Nederland. Daar bezocht hij onder meer het Rijksmuseum. Hij raakte daar vooral onder de indruk van de werken van de Hollandse meesters. Ze zouden hem brengen tot een serie abstracte schilderijen van Hollandse interieurs.

Twee prentbriefkaarten met reproducties van schilderijen, die behoren aan het Rijksmuseum, nam hij mee naar huis: één van 'De luitspeler' van Hendrick Martensz. Sorgh (1661) en één met daarop 'Kinderen' leren een poes dansen (De dansles)' van Jan Havicksz. Steen (c. 1660-1679). In beide schilderijen is een muzikant de centrale figuur, geflankeerd door een of meerdere toehoorders en een poes en hond.

In zijn atelier in het Catalaanse Montroig, gebruikte Miró deze twee reproducties als uitgangspunt voor drie schilderijen die de titel 'Hollandse interieurs'zouden krijgen. Hierin gebruikt Miró figuren van de Hollandse meesters in een eigen, surreële verbeeldingswereld. Hij bracht de compositie terug tot een aantal geometrische vlakken. Tegen zijn gewoonte in om spontaan te werken, maakte Miró deze keer een uitgebreide reeks schetsen en voortekeningen. Met deze ‘creatieve kopieën’ sloot Miró aan bij een lange traditie van kunstenaars die meesterwerken van voorgangers opnieuw interpreteren en gebruiken als inspiratiebron.

Deze fase in de carrière van Miró heeft een beginstadium van een kentering in zijn werk gemarkeerd. Hij begon te experimenteren met nieuwe bronnen en technieken, waaronder de collagetechniek.

De hieruit voortgekomen werken bevinden zich tegenwoordig in de collecties van het Museum of Modern Art te New York, de Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Metropolitan Museum of Art, wederom in New York. De prentbriefkaarten, schetsen en voortekeningen werden in de jaren ’70 door Miró geschonken aan het Museum of Modern Art en de Fundació Joan Miró in Barcelona. Dit studiemateriaal geeft een uniek overzicht.

Boven rechts: "De Luitspeler" van H.M. Sorgh uit 1661. links: "Nederlands Interieur" van Joan Miró uit 1928.