'Chico & Rita', een atypische tekenfilm


De tekenfilm 'Chico & Rita' van de regisseur Fernando Trueba in samenwerking met de kunstenaar, ontwerper en striptekenaar Javier Mariscal, gaat over de liefde tussen een pianist en een zangeres, wiens bestemmingen gedurende hun levens voortdurend samenkomen en uiteengaan. Het handelt in New York en La Habana in de jaren '40 en '50 en wordt ondersteund door Jazz muziek van o.a. Dizzy Gillespie en Ben Webster en Cubaanse muziek, waarbij o.a. bekende artiesten, als de Cubaanse pianist Bebo Valdés zijn steentje bijdraagt. Ook de Spaanse Flamencozangeres Estrella Morente geeft haar bijdrage, alles onder geluidssupervisie van Tono Errando, de jongere broer van Javier Mariscal. De film won in Spanje een Goya en werd op 3 december 2011 in Berlijn de Europese Filmprijs voor de beste animatiefilm toegekend. Op 24 januari 2012 werd het door de Academy in Hollywood genomineerd voor een Oscar.

Javier Mariscal werd geboren in Valencia in 1950. Behalve van een zeer aparte stijl bij het creëren van zijn stripfiguren is hij bekend van schilderijen en beeldhouwwerken tot meubel- en landschapsontwerp. Sinds 1970 woont en werkt hij in Barcelona. Daar volgde hij een studie aan de Elisava School, welke hij niet voltooide en waarna hij begon met het maken van underground strips. In 1988 ontwierp hij 'Cobi', de mascotte voor de Olympische Zomerspelen van 1992 in Barcelona.

Fernando Rodríguez Trueba werd geboren in Madrid in 1955 en studeerde aan de faculteit ‘Informatiewetenschappen’, waarna hij zijn carriêre begon als filmcriticus bij o.a. het dagblad ‘El País’. In 1980 debuteerde hij met de film ‘Ópera prima’, waarna hij pas in 1985 bekendheid zou krijgen met ‘Sé infiel y no mires con quien’ (Wees ontrouw en kijk niet met wie). Het was echter zijn film ‘Belle Époque’ (1992), die hem dankzij de Oscar voor de beste buitenlandse film internationale bekendheid zou brengen. Trueba heeft zich altijd een liefhebber getoond van Cubaanse muziek en jazz, wat vooral naar voren is gekomen in zijn film '54 Street' (2000).