Was de alleroudste kunst abstract?

'Ja', zegt Alistair Pike stellig. 'In zowel Europa als Afrika werd de figuratieve kunst voorgegaan door een periode van abstracte kunst'. Pike is de leider van een team bestaande uit archeologen van de universiteiten van Barcelona en Bristol, dat in juni 2012 in de Noord-Spaanse streek Cantabrië rotstekeningen heeft onderzocht. Door middel van uranium-thorium datering, een nieuwe techniek om de ouderdom van steenlagen te onderzoeken, heeft men kunnen vaststellen dat het gebruikte materiaal tussen 35.600 en 40.800 jaar geleden werd aangebracht. Dat is ouder dan die van de grotten van Chauvet, in Frankrijk, tot voor kort als de oudste van Europa beschouwd.

De rotstekeningen bevinden zich in de grotten van 'La Castilla', waar zich de oudste bevindt (zie foto boven), en die van 'Altamira'. Ze laten geen dieren zien, zoals op de meeste andere prehistorische schilderingen, maar handen, stippen, cirkels en lijnen. Ze zijn aangebracht door middel van sjablonen waaromheen gele en oranje verf op de wanden is geblazen. Deze nieuwe meting van ouderdom bewijst dat de oudste kunst abstract was en maakt het zelfs mogelijk dat ze door Neanderthalers werd gemaakt.

Deze uitgestorven prehistorische mens leefde zeker 42.000 jaar geleden nog in noordelijk Spanje. 'De uitdaging is nu om te bewijzen dat de kunst ouder is dan 40.800 jaar', beweert Pike. 'Dat zou pas sluitend bewijzen dat het afkomstig is van Neanderthalers.' In de periode daarna deed namelijk de Homo Sapiens, de moderne mens, al zijn intrede in het gebied.

Lees ook over >>de grotten van Altamira.