De 'Lonja de la seda', laat-gotiek in Valencia

De bouw van de zg. 'Lonja de la Seda' (de zijdebeurs) op de Plaza del Mercado in Valencia had een aantal doelen. De voornaamste was -zoals de naam al zegt- de handel in zijde te bevorderen. Kooplieden konden er in een grote hal, de zg. 'Sala de Contratación', hun transacties afwikkelen. Daarnaast kwam er echter het 'Tribunal del Mar' (zeetribunaal) bij elkaar, het eerste koopliedentribunaal van Spanje. Dat gebeurde in de 'Sala del Consulado del Mar' (zeeconsulaat), aan de westzijde van het 16de eeuwse gebouw. Een vierkante toren tussen de hal aan de oostzijde en het zeeconsulaat diende ondermeer als gevangenis.

Middeleeuwse vesting
De 'Lonja' werd in laat-gotische stijl, met Renaissance invloeden, gebouwd door Pere Compte, Johan Yvarra, Johan Corbera en Doningo Urtiaga. Dit gebeurde tussen 1482 en 1548. Het ontwerp is gebaseerd op het beursgebouw van Palma de Mallorca, dat door de architect Guillem Sagrera werd gebouwd in 1448.

Het geheel geeft aan de buitenkant de indruk van een Middeleeuwse vesting, met dikke muren en kantelen. Het portiek aan de Plaza del Mercado, dat dient als ingang, toont verschillende plantachtige, dierlijke en menselijke figuren, waarvan men meende dat die de erfzonden van de mensheid vertegenwoordigen. Daarom wordt het 'het portiek van de zonde' genoemd. Achtentwintig van die figuren zijn waterspuwers, een karakteristiek element gebruikt om het regenwater van de daken te laten afvloeien.

De binnenkant bestaat uit vier delen: de 'Sala de Contratación' of 'Salón Columnario' (zie foto boven) werd tussen 1482 en 1498 gebouwd door de architect Pere Compte, de 'Sala del Consulado del Mar', een commerciële rechtbank, haar bijbehorende toren en patio met sinaasappelbomen, de 'Patio de los Naranjos', kwamen tot stand tussen 1506-1548. De totale oppervlakte van het monument overtreft 2.000 m².

Symboliek
De 'Sala de Contratación' heeft een symbolisch karakter gekregen: men wilde er nl. een voorstelling geven van het Paradijs. De pilaren vertegenwoordigen de stammen van palmbomen en de koepels moeten de hemel weergeven. In het midden van het dak zijn vier wapenschilden te zien van de kroon van Aragón. Tevens moet er ooit eerste vlag van Spanje gehangen hebben, een vlag die de Katholieke Koningen over de schilden hing opdat het gebouw zou worden verbonden met het nieuwe koninkrijk, ontstaan uit de samensmelting van de koninkrijken van Aragón en van Castilla. Het gebouw geeft daarmee tevens een afspiegeling van de economische macht, die de stad Valencia aan het einde van de 15de eeuw genoot.

Langs de bovenkant van de vier muren die aan de gewelven grenzen zijn enkele opschriften in gouden latijnse letters te zien. Die dienen ter herinnering aan de handelaren om hun plichten als goede christen niet te verzaken, niet te woekeren en eerlijk te zijn, om het eeuwige leven te verdienen.

De 'Lonja' werd in 1996 opgenomen op de lijst van het >>Werelderfgoed van de Unesco.