Een madrileense traditie, weergegeven door Goya

Op 15 mei is het een traditie voor de madrilenen om samen te komen op de 'Pradera de San Isidro'. Daar wordt dan uitgebreid gepicknickt en de 'chotis' gedanst, een traditie die in 1788 door Francisco de Goya werd vereeuwigd. Toen lag de plek nog buiten de stad, aan de andere kant van de rivier Manzanares, die een natuurlijke grens markeerde. Dat is goed te zien op het schilderij.

Tegenwoordig zal daar weinig van te terug te zien zijn: de plek ligt inmiddels middenin de madrileense wijk van San Isidro, in het zuidelijke district Carabanchel. Daar werd het in 1970 een park met een oppervlakte van 355.420 vierkante meter. In 2006 werd er een speciale plek aangelegd voor de jaarlijkse 'Feria de San Isidro Labrador', de feesten ter ere van de stadsheilige van de stad die iedere 15 mei worden gevierd. Dat geeft aan het schilderij een bijzondere historische waarde.

Het werk, dat in 1799 werd verkocht aan de hertogen van Osuna en in hun paleis van La Alameda kwam te hangen, ging in 1896 over in handen van de Spaanse staat en hangt vanaf datzelfde jaar in het Prado.