Het Museum voor Spaanse Abstracte Kunst te Cuenca

Het Museum voor Spaanse abstracte kunst ('Museo de Arte Abstracto Español') te Cuenca werd geopend op 1 juli 1966, als resultaat van het initiatief van Fernando Zóbel (Manilla, 1924-Rome, 1984). In 1980 schonk deze zijn collectie aan de Fundación Juan March. Sindsdien is deze aangevuld met eigen middelen en door de aankoop van nieuwe werken.

Gelegen in het oude gedeelte van Cuenca -tussen de beroemde 'Hangende huizen' van de stad, in een uniek middeleeuws gebouw uit de late vijftiende eeuw- bezit het één van de op dit moment grootste collecties van werk van Spaanse abstracte kunstenaars uit de jaren 50 en 60. Gedurende deze jaren zijn de belangrijkste trends van de abstracte kunst in het land naar voren gekomen.

Geschiedenis
In 1961 begon Fernando Zóbel voorzichtig te denken aan een geschikte locatie voor een museum voor abstracte kunst, waarin hij zijn verzameling onder kon brengen. Zijn vriend, de kunstenaar Gustavo Törner, stelde in juni 1963 zijn eigen stad Cuenca voor, waarna dankzij de medewerking van de gemeente alles in een stroomversnelling kwam en al op 1 juli 1966 het 'Museo de Arte Abstracto Español' een feit was. Tegen een symbolisch bedrag kon een ruimte ervoor gehuurd worden.

Belangrijk was ook de rol van de kunstenaar Gerardo Rueda, die conservator werd. Aanvankelijk bestond de verzameling van Fernando Zóbel uit een twaalftal sculpturen en een honderd doeken, waarvan minder dan de helft werd tentoongesteld, met de idee om zo te kunnen roteren. De selectie van de te exposeren werken werd niet in willekeurige volgorde gedaan, maar naar kwaliteit, en 'zonder te trachten de Spaanse abstracte kunst uit en ten treure te vertegenwoordigen'.

In 1978 werd het museum uitgebreid. Twee jaar later ontving het de zg. 'Medalla de Oro al mérito en las Bellas Artes' van het Spaanse Ministerie van Cultuur. In datzelfde jaar werd de het beheer van het museum overgedragen aan de Fundación Juan March, die de verzameling uitbreidde tot meer dan 1.500 stukken, waarvan 515 schilderijen en beeldhouwwerken zijn. Sinds 1994 beschikt het museum over een speciale ruimte voor tijdelijke exposities. OP dit moment wordt het gemiddeld door zo'n 40.000 personen per jaar bezocht.

Kunstenaars in de collectie van het museum
Rodrigo Antonio Calistro Díaz, Joaquín Rubio Camín, Rafael Canogar, >>Eduardo Chillida, Martín Chirino, Modest Cuixart, Guillermo Delgado, Francisco Farreras, Luis Feito, Amadeo Gabino, José Guerrero, Joan Hernández Pijuan, Antonio Lorenzo, >>César Manrique, Manuel Millares, Manuel H. Mompó, Lucio Muñoz, >>Jorge Oteiza, Pablo Palazuelo, Manuel Rivera, Gerardo Rueda, >>Antonio Saura, Eusebio Sempere, Pablo Serrano, >>Antoni Tàpies, Jordi Teixidor, Gustavo Torner, Manuel Viola, José María Yturralde, Fernando Zóbel.

Adres en andere gegevens
Museo de Arte Abstracto Español
Fundación Juan March
C/ Canónigos, s/n
16001 Cuenca
Tel: + 34 969 21 29 83
Fax: + 34 969 21 22 85
E-mail: museocuenca@expo.march.es

Entree: 3 €; Met korting: 1,50 € (ouder dan 65 años, groepen en studenten); Gratis: bewoners van en geborenen in Cuenca, jongeren dan 10 jaar.

Foto's (van boven naar beneden):
- Expositieruimte in het museum
- Manuel Millares, Antropofauna (1971)

Ga verder naar de >>website van het museum.