'De Griek van Toledo' en meer activiteiten rond het 400ste sterfjaar van El Greco

Op 7 april 2014 zal het precies 400 jaar geleden zijn dat de Renaissance-schilder El Greco overleed. En verrassend genoeg is er in al die jaren daarna nooit echt een grote tentoonstelling van zijn werk geweest in de stad, waar hij de rijpheid als kunstenaar heeft gevonden: het Spaanse Toledo.

Men zal gedacht hebben dat hier ter gelegenheid van zijn 400ste sterfjaar dan maar eens verandering in moest komen, en zo is het initiatief tot stand gekomen van de tentoonstelling 'El Griego de Toledo' (De Griek van Toledo), die van 14 maart tot 14 juni te zien zal zijn in het Museum van Santa Cruz. Deze expositie zal worden ondersteund door zg. 'Espacios El Greco', plekken waarvoor de kunstenaar gewerkt heeft: de sacristie van de kathedraal van Toledo , de kapel van San José, het klooster van Santo Domingo el Antiguo, de Kerk van Santo Tome en het Ziekenhuis Tavera. Op deze plekken bevinden zich originele schilderijen van de hand van de meester, die nimmer uitgeleend worden. Dat maakt dat deze gebeurtenis elders niet te herhalen zal zijn.

De bedoeling is om met deze tentoonstelling af te stappen van het model van een biografische of chronologische ordening, en eerder een complexe figuur te tonen in alle facetten van zijn artistieke en intellectuele context. Het vertrekpunt zal de periode zijn voordat El Greco in Spanje aankwam, oftewel zijn periode in Candia op Kreta, indertijd behorende onder Venetië en waar hij in 1541 onder de naam Doménikos Theotokópoulos werd geboren, en later in Venetië zelf, en in Rome, steden waar hij als schilder gevormd werd in de schaduw van Titiaan, Tintoretto, Giorgio Giulio Clovio, Michelangelo en andere grote Italiaanse kunstenaars van zijn tijd.

Er zal daarnaast nadruk worden gelegd op zijn facet als portrettist, waarmee hij in zijn tijd al grote bekendheid en erkenning kreeg, ondanks dat zijn stijl afstak van het gangbare portret in het Spanje van koningen Filips II en Filips III.

Ook zal El Greco worden gepresenteerd als schilder van godsdienstige afbeeldingen, waarbij deze activiteit gekoppeld wordt aan het feit dat de meester deze werken in serie repliceerde of langs grafische weg vermenigvuldigde en verspreidde, strategiën waarmee hij zijn commerciële aanbod heeft kunnen uitbreiden naar een groter publiek.

Daarnaast zal naar voren komen dat El Greco zich tijdens zijn verblijf in Spanje heeft kunnen ontwikkelen tot uitvinder en maker van complexe multidisciplaire altaarstukken waarin een architectonisch en sculptureel ontwerp te ontdekken zijn.

Andere exposities rond de figuur van El Greco:
- 'El Greco y la pintura moderna' (El Greco en de moderne schilderkunst) - Madrid, Museo del Prado - 24 juni-5 oktober 2014
- 'El Greco: arte y oficio' (El Greco, kunst en ambacht) - Toledo, Museo de Santa Cruz - 8 september-9 december 2014
- 'Toledo contemporánea' - Toledo, Centro Cultural San Marcos - 21 februari-14 juni 2014

Lees ook:
>>El Greco, eind negentiende eeuw herontdekt
>>Pronkstuk van El Greco gerestaureerd in het Prado alvorens terug te keren naar Toledo.
>>Toledo, waar de tijd stil is blijven staan
>>Museo de El Greco

Bovenstaande fotos (van boven naar beneden): 
'Retrato de caballero anciano' (Portret van een bejaarde heer), beschouwd als een zelfportret - 1595-1600
'Vista de Toledo' (Zicht op Toledo) - 1596-1600.